Hva med utendørs massasjebad om vinteren?


Miljøbilde av et Sundance massasjebad/utendørs boblebad i nord-norsk vinter natur.

Om vinteren er det variert bruk av utendørs massasjebad/boblebad. Våre massasjebad er produsert for å tåle vinteren og har isolasjon mot kulden, men det betinger likevel jevnlig tilsyn av badet. Noen utendørs boblebad kan være lite brukt på vinteren da de enten står på sommerhytter eller at eieren ikke ønsker å bruke spabadet om vinteren. Det er viktig å vinterkonservere bad som skal stå uten vann om vinteren, før frosten setter inn for å unngå frostskader. Det vil si å få ut vannet av pumper/varmeelement og fylle frostvæske inn i divertere og dyser (Diverter er den store vannregulatoren som sitter på kanten, den du justerer vanntrykket med. Denne finner du i alle bad i 980, 880 og 780-serien. Men i 680-serien kun i Ramona og McKinley.). Det er 1 eller 2 vannregulatorer på hvert bad. Du gjør samme prosedyre i begge vannregulatorene. Frostvæsken bør tåle 25 minusgrader. Under har vi beskrevet hvordan du kan vinterkonservere massasjebadet ditt.

 

Vinterkonservere – hjelpemidler du trenger

 • Skrutrekker
 • Tang til å åpne slangeklemmer (skrutrekker på enkelte modeller)
 • Tang til å åpne dreneringsplugger
 • Trakt som er tilkoblet en slange på ca. 30 cm
 • Frostvæske inntil 20 liter ferdigblandet (må tåle minus 25 grader)
 • Bøtte og svamp (for å tørke ut av badet og siden blande frostvæske i bøtta)
 • Spruteflaske (drikkeflaske eller ketchupflaske med sprutetut)

 

Vinterkonservere – framgangsmåte

1. Skru av strømmen.
2. Sett vannet på vanlig drenering, som ved vannbytte.
3. Bad med egen luftpumpe og aromadispenser (980 og 880-serien), skru på strømmen og start luftpumpa i ca. 30 sekunder. Dette for å blåse ut vannet i luftslangene.
4. Hvis du har bad med fossefall så skal krana åpnes og stenges helt, etter at badet er drenert. Sett den så i midtstilling.
5. Åpne hele kabinettsiden i front av badet (den siden hvor kontrollpanelet er).
6. Skru opp dreneringsskruene på de store sorte pumpene slik at vannet renner ut. (det finnes 1,2 eller 3 slike pumper avhengig av modell) Drenerings-skruene sitter på den flate endeveggen skrått under det store vanntilførselsrøret. La skruene være ute frem til neste sesong. På enkelte modeller kan det være nødvendig å åpne de store grå rørmutterene. Forhør deg med Sundance om din modell.
7. Koble fra slangen/røret som sitter mellom varmeelement og sirkulasjonspumpe. Hold slangen ned, slik at vannet renner ut av sirkulasjonspumpen og varmeelement. La slangen være frakoblet frem til neste sesong.
8. Skrur av lokket på diverter, ta ut den hvite innmaten. Nede i diverteren går ett rør rett ned. Dette går direkte til pumpen og trenger ikke frostvæske da pumpen er drenert. Det går et rør ut til hver side. Disse rørene går ut til dyseforgreninger og MÅ HA frostvæske. (Du
kan lage deg et redskap som forenkler dette hvis du har en trakt, og fester en bøyelig slangestump på, som kan bøyes inn i rørforgreningen.) Hell i frostvæske til det kommer farget vann ut av dyser som tilhører denne kretsen. PS: Husk å fylle inn i begge sider og i alle divertere på bad som har flere.
9. De seter eller fot-dyser som det ikke er kommet frostvæske ut av, skal spyles med frostvæske fra innsiden av badet. Mengde vil variere fra dyse til dyse.
10. Ta ut filteret og spyl noen desiliter inn i åpningene til filter innsug.
11. Det er en fordel å dekke til drenerte bad med en presenning eller overtrekk da lokket vil slippe noe regnvann igjennom.
12. NY SESONG: Skru inn alle dreneringsplugger og fest frakoblet slange. Fyll badet helt fullt med vann og start pumpene. Ta bort nakkeputer og hell en hel flaske Biofilm Cleaner (rør-rens) i badet. Se hvordan du bruker Biofilm cleaner her. La pumpene sirkulere i 20 minutter med stengte luftregulatorer. Dersom det kommer mye urent skum etter 20 minutter fjernes dette og kjør pumpene i 20 minutter til. Gjenta om nødvendig. Drener badet, fyll opp med rent vann og skyll gjennom ved å la pumpene sirkulere. Fyll så opp igjen med nytt rent badevann.
VIKTIG! Ring Sundance hvis du er usikker på denne prosedyren.

 

Man kan selv vinterkonservere et massasjebad, men skulle du ønske hjelp kan vår serviceavdeling hjelpe til med dette. Vi anbefaler deg uansett å ta kontakt med vår serviceavdeling for veiledning. Benytt gjerne skjema under, send mail til service@sundance.no eller ring oss på 33 06 30 00.

 

 

  Ring oss..

  >

  ..gjerne for en hyggelig prat om våre produkter.

   

  Du når oss på 33 06 30 00.